Houd jij van winkelen? Je bent niet de enige! Helaas verkopen de meeste winkels alleen maar fast fashion. Weet jij al wat deze term precies inhoudt? De term fast fashion verwijst naar de consumptiecultuur waarin kleding in massa’s geproduceerd wordt. Men koopt vaak om te kopen, en niet per se omdat ze het ook daadwerkelijk nodig hebben of dragen. Zo worden jaarlijks bergen met kleding gewoon weer weggegooid, soms zelfs ongedragen. Dit slechte koopgedrag van de consument wordt aangemoedigd door de vele bedrijven die gebaseerd zijn op het snel opmerken van modetrends om deze vervolgens zo snel mogelijk te produceren.
Wat zijn de gevolgen van fast fashion?
Ten eerste is ons koopgedrag zeer slecht voor het milieu. Voor de productie van kleding en andere spullen zijn veel grondstoffen nodig. Grondstoffen die als het ware gewoon worden verspild aangezien de kleding vaak weer wordt weggegooid. Sommige grondstoffen worden steeds schaarster en dit kan grote problemen opleveren in de toekomst. Zo is water een van de eerste levensbehoeftes van de mens. Ook komen er vaak chemische middelen aan de productie van kleding te pas en deze belanden vervolgens in de natuur. Zo zorgt fast fashion voor een groot deel van de vervuiling.
Daarnaast kunnen bedrijven fast fashion goedkoop blijven aanbieden aan ons als klanten, door het productiepersoneel een heel laag loon te betalen. Ook investeren veel bedrijven niet goed in de werkomgeving van dit personeel. Dit zorgt voor veel onveilige situaties. Doordat bedrijven kosten willen besparen op een pand en personeel, zijn er veel grote fast fashion webshops ontstaan. Deze zorgen ervoor dat het voor fysieke winkels bijna onmogelijk is om nog te kunnen concurreren. Zij dienen namelijk wel hun pand en personeel te betalen. Hierdoor zijn al vele winkels uit het straatbeeld verdwenen.
Koop bewuster
Zoals je ziet, is de impact van fast fashion enorm. Verandering is mogelijk wanneer je begint bij jezelf! Verander bijvoorbeeld jouw koopgedrag en probeer vaker te letten op de kwaliteit van de kleding die je koopt. Koop minder en schaf alleen items aan die je ook daadwerkelijk gaat dragen. Ook kun je stoppen met shoppen bij bepaalde winkelketens die deze ultra fast fashion produceren. Een andere tip is om eens een kringloopwinkel in te lopen. Allemaal tips hoe jij duurzamer met je kleding om kunt gaan!
Heb jij een shopverslaving? Zoek hiervoor dan hulp. Stap voor stap, word jij jouw koopgedrag de baas! De detoxificatie kan wel even pittig zijn. Dit is het afkickproces waarbij je lichaam afkickt van de verslavende stofjes of middelen. Bij shoppen is dit natuurlijk figuurlijk, maar bij een drugsverslaving wordt dit echt zo genoemd.